tirsdag 9. september 2014

C.R. "Taurus" på Tauveggen.

Endelig tilbake i Bratte Rogaland etter en travel sommer i fjellheimen. Det er bare søndag, men uke 36 lukter allerede granitt. Etter litt innledende cragging, buldring og plastikkjukking kommer meg og Mr. Lovely oss endelig av gårde på noe større fredag morgen. Etter en kjapp barnehageleveranse i ni draget hiver vi oss på fergen til Tau. Muligens litt seint med tanke på at jeg skal føre Bjørndalstraversen i Rosendal i morgen tidlig, men pytt, carpe diem osv.

 I det vi skimter Tauveggen gjennom ruta på Yarisen oppdager vi imidlertid et problem. Etter at Svotunellen åpnet har veimyndighetene åpenbart valgt å stenge den gamle veien langs Tysdalsvatnet med hengelåst bom. På vestsiden av tunnelen gir vi raskt opp, men en sympatisk plassert steinsperring på østsiden tillater akkurat passering i småbil. Takk og pris!

Cruxet er passert. Resten er cruising.
Lite trafikk langs Tysdalsvannet om dagen.
Klokka blir 12:00 før vi kommer i gang med klatringen. Litt kjapp hoderegning indikerer likevel at vi skal klare å forsere rutas 8 taulengder før det blir mørkt, men jeg begynner å ane konturene av en slitsom arbeidsdag i Hardanger på lørdag. Pytt, pytt, YOLO osv.
Mr. Lovely leder svalengdene opp til Taurusdiederet som starter til høyre for de store overhengene.
Etter litt innledende scrambling begynner vi klatringen over svaplata som leder til det store diederet på Taurus. Topoen er sjarmerende diffus, men av og til er det deilig å avskaffe toposlaveriet og bare stole på seg selv. Vi leder i blokker for å slippe all utstyrsbyttinga (noe som for øvrig er et hett #Joikatips for å komme under den gyldne 10 timers grensa på Via Lara til våren) og Mr. Lovely er først ut.

Nye sko for anledningen. Tenaya Tatanka er presis og komfortabel og egner seg godt på lengre turer uten for mye jamming.

I det vi ankommer diederet tar jeg over ledinga gjennom et par femmerlengder. Trivielle saker, men vær generelt obs på løse blokker. Dette gjelder for øvrig hele ruta.
Bratt fjellklatring i kjent Rogalandsstil.


Godt med en luftetur før Mr. Lovely vender nesa offshore igjen.
Alle fjellnisser trenger en YES MAN. Vi er hverandres.

Mer dieder.

Shield lite hjelm. 239 gram med fashion, sikkerhet og velbehag.

Superkomfy ny lett sele fra Edelrid. 325 gram i medium. Atmosphere.

Bratt og eksponert klatring i traversen på 6 taulengde.

Standplass før cruxlengden

September dreams.

Syvende taulengde.

Cruxlengden.
 Rutens høydepunkt er syvende taulengde som følger et luftig dieder til delvis hengende stand etter 50 meter. Godt sikret, fast og fint. Skumringen var nå et faktum så vi fant frem hodelyktene før siste taulengde. Jeg mistet like godt batteriene ut av min lykt så fikk klare meg uten. Ledet den siste 5+ lengden 30 meter videre opp diederet før en exit ut på hylle til venstre markerte slutten på den skikkelige klatringen. Herfra til topps er det ca to taulengder med hei og hå, aka, bushwacking. Mr. Lovely foreslo at vi skulle beholdet tauet på, noe som under de rådende lysforholdene viste seg å være lurt. Helt siden kaptein rødskjegg døde på Goks i sommer har jeg tenkt mye på egne vaner i forhold til usikret scrambling og konkludert med at det ofte er verdt den ekstra tiden det tar. Spesielt på slutten av en vegg er det fort gjort å bli litt fartsblind når terrenget legger seg og man higer etter å nå toppen. Bra tiltak Mr. Lovely!

Returen går mot vest, er godt vardet i starten og avslutter ned den store steinuren man ser fra veien. ca 1,5 timer tilbake til bilen, for min del med iPhone-lommelykt som eneste lyskilde. Fungerte utmerket. 

Jørpeland Pizza.


Eilog: De neste 24 timene ble bratte for min del. Etter en burger på Jørpeland, 00:40 ferja til Stavanger og avlevering av Mr. Lovely vendte jeg nesen mot Uskedalen. Rakk 02:30 ferja fra Mortavika til Arsvågen og kjørte derfra via Odda og Folgefonntunellen til Rabben camping i Uskedalen. Ankom klokka 06:00, noe som var i grevens tid da DNT gjengen hadde bestemt seg for alpin start for Bjørndalstraversen klokka 06:30. Pakka sekken i en fei, spiste litt frokost før 13 timer på jobb. Sov godt natt til søndag fåsds.

2 kommentarer:

  1. Knall! Så ikke noe til denne produktplasseringen, men jeg fikk veldig lyst til å drikke cola i en yaris iført edelridhjelm og tenayasko nå

    SvarSlett
  2. imponert over turdriven all night long lissom. ser at edelrid er det nye petzl fåsds.

    SvarSlett