mandag 22. juli 2013

Uskedalen "En midtsommernattsdrøm" Joikaguide


Et skjelett som har ranglet ustoppelig i skapet mitt de siste par årene er det faktum at jeg aldri har klatret i Uskedalen uten å være på jobb. Deltakermangel på det første klatrekurset med Breopplevingar i Lom skulle imidlertid effektivt avhjelpe denne situasjonen. En tekstmelding til sponsede Mr. Manflow og en snartur hjemom Bergen var alt jeg rakk før jeg nok en gang kneppet opp teltet blant kurukene ved Fjellandsbø innerst i Uskedalen.

Midtsommernattsdrøm var det åpenbare stedet å starte så etter en dag med regntett cragging på Mojavato fant vi oss selv ved innsteget til denne ultraklassiske linja på Øktertindveggen.
 Joika Pride redaksjonen presenterer herved:

Joikaguide:" En midtsommernattsdrøm"

Den nye klatreføreren for Uskedalen er sweet og gir deg svar på det meste. Noen ganger er det likevel kjekt med litt tilleggsbeta. (Obs: Onsightspoiler)

Utstyr: Taulengdene er relativt vedvarende så ta med et fyldig joikarack. Vi hadde dobbelt opp av camalots fra 0.5 til 3 samt et par små kammer. Offsetkiler er som vanlig anvendelige og hvis du skal skippe bolten på cruxlengda og gå det i original stil, er små messingkiler et must.
It wont stop you, but it might slow you down

Anmarsj: Sikt på den store svarenna fra campingen ved Fjellandsbø og lang ut over myr, elv, ur og sva til det bratner under øktertindveggen. Ta på svasko og scramble opp til innsteget. Hvis du psyker på scramblinga har du ingenting på ruta å gjøre fåsds.
Ved foten av øktertindveggen. Enkleste scramblelinje til innsteget av Midtsommernattsdrøm starter ved den store blokka synlig foran Mr. Manflow og går mot høyre. Ta på svaskoa her.


Taulengdene (What the guidebook does not tell you):
 #1: Vedvarende dieder. Seksmin som holder graden fåsds. 

#2: Det nærmeste denne ruta kommer en hei og hå taulengde. Diederformasjoner mot høyre til hyllestand. 

#3: Det er bare å glede seg. 

Hender, så fingre. Lvngthdrm! 
#4 Kort sekserlengde i riss med en noe cruxete jordjam. 

#5&6 Flotteste taulengden du har klatret i ditt liv. Fingerriss med gode fingerslots gjennom overlapper. Sjette lengden følger et noe tynnere riss med et par cruxige bevegelser før man forlater sømmen ut til venstre på hylle. Bærekraftig å linke disse lengdene så man slipper en ubehagelig standplass på svaplata.  
Relativt reint fåsds

#7 Første 6+ lengden byr på tynn klatring i et til tider noe rompete riss. Det er et vannsig midt i denne lengden som ofte bruker et par dager på å tørke fullstendig. Du kan se om det har tørket fra campingen. Kjekt med en liten kam på denne lengden (gul friend 00 etc.)


#8 Den sagnomsuste cruxlengden. Førstebestiger Kjetil Strømme ble etter sigende "presset" til å plassere borebolten etter hvert som rutens populæritet økte. Det er mulig å få satt små messingkiler i steden, men helst ikke fall på dem.

Mr. Manflow tar seg av forretningene

#9 Et bratt dieder leder deg elegant videre gjennom de store takoverhengene mot toppen. Brattere, men desto bedre tak.
Looks ugly, is juggy


#10 It´s not over till the fat lady sings. Denne lengden fortsetter i samme store diederformasjon mot toppen hvor et lite tväkit upptag venter på deg like før du ankommer stand og det øverste rappelfestet.


Retur: Rappell ned samme vei langs boltet rappellretur eller et kort seksmin opptak, noen hundre meter med scrambling til toppen av veggen og et geitehelvete av en retur ned i dalen vest for veggen. "There is no biscuit... so why risk it?"

Ruta anbefales på det varmeste.













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar